Blahodárné dobroty
vaříme a jíme s Láskou
Jak k jídlu, tak k dílu. A proto vaříme a jíme s láskou. Naše obŽIVA je pro tělo i duši velmi blahodárná. Pečlivě vybíráme suroviny a vařečkou mícháme vždy vpravo, po směru hodinových ručiček, po životadárném směru. Při přípravě jídla si udržujeme dobré naladění zpíváním písní s pozitivními texty, poslechem harmonické hudby či vedením rozhovorů na dobrá témata. Stoly máme prostřené ubrusy ideálně několika vrstvené a s vlastní výšivkou. Jíme v klidu, vychutnáváme si každé sousto a vedeme rozhovory pouze o dobrých tématech. Naše tělo i duše jsou potom ve zdravém souLADu.
Švestková omáčka
Švestková omáčka - lahodná vánoční delikatesaINGREDIENCE NA ŠVESTKOVOU OMÁČKU: 2 hrsti sušených švestek tvrdý strouhaný perník 50 g rozinek 10 g oloupaných mandlí 10 g ořechů (den předem zalít studenou vodou a zakápnout citrónem) 4 lžíce švestkových povidel šťáva z...
Ořechová kolečka
Ořechová kolečka - lahodné vánoční cukrovíINGREDIENCE NA TĚSTO: 200 g hladké mouky 7o g cukru krystal 150 g másla 1 plná lžíce kakaa 30 g nasekaných vlašských ořechů 1 žloutek INGREDIENCE NA OŘECHOVOU NÁPLŇ: 120 g cukru 120 g nasekaných vlašských oříšků 2 lžíce ostré...
Dort Čokoládový ráj
Dort Čokoládový ráj Také milujete tu chuť, když se vám čokoláda rozplyne na jazyku? Ty pocity motýlků po celém těle. A dali byste si čokoládový dort? Tento je čokoládou prošpikovaný a dokonce bez mouky! Inspiraci na tento recept na čokoládový dort jsem získala od...
Mrkvový dort
Mrkvový dortBáječný dezert, který si můžete upéct kdykoliv během roku. Pokud chcete, aby byl váš mrkvový dort opravdu nejlahodnější, použijte kvalitní suroviny a především velikánskou porci Lásky. Ta je tou nejdůležitější a zároveň základní surovinou každého pokrmu....
Třešně v hořké čokoládě
Třešně v hořké čokoládě - famózní delikatesaNení potřeba mnoha slov. Velmi jednoduchá příprava a přitom neobyčejný gurmánský zážitek. Tak to v životě bývá, ty nejjednodušší věci jsou ty nejlepší. Jak si mohu doma vyrobit báječné třešně v hořké čokoládě? Třešně držíme...
Velikonoční beránek
Velikonoční beránek s ořechyNa Bílou sobotu se tradičně pečou beránky a každá hospodyňka má toho svého jedinečného. Ikdyž sdílíme recepty, tak nikdy neupečeme stejné, každá do této tvorby vnáší něco svého osobitého a proto jsou velikonoční dobroty v každé domácnosti...
Velikonoční perníčky
Velikonoční perníčkyNaši předci pekli perníčky nejen jako sladkou obživu, ale vytvářeli si tak své vlastní ozdoby. Na to bylo potřeba jiné těsto, perníčky pak byly tvrdé a vydržely i 15 let. Perníkářské řemeslo bylo ještě dříve než cukrářské. Nejprve bylo pouze...
Pampeliškový med
Pampeliškový medJedna z našich rodových tradic - domácí výroba pampeliškového medu. Má babička říká, že to je všelék, obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Vyráběla ho už jako malá se svojí maminkou. SUROVINY PRO VÝROBU PAMPELIŠKOVÉHO MEDU: • 400 květů pampelišek• 2...
Velikonoční hlavička
Velikonoční hlavičkaDalší velikonoční dobrůtka! A to BABIČČINA VELIKONOČNÍ HLAVIČKA! Podle jejího receptu, který peče od svého mládí a dnes je babičce 83 let. Miluji tohleto sdílení rodových tradic a ráda se o recept podělím i s vámi. SUROVINY PRO VÝROBU...
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanecTěsto stejné jako na vánočku, ale místo zaplétání copánků se udělají bochánky. SUROVINY PRO VÝROBU VELIKONOČNÍHO MAZANCE: Základ těsta: • 250 g polohrubé mouky• 250 g hladké mouky• 50 g kvasnic• 125 g másla• 2 žloutky (do těsta)• 1 vejce...
Škvarkové koláčky
Škvarkové koláčkyŠkvarky přímo do těsta...a také ořechy...mhm, to je vám lahodná kombinace. SUROVINY PRO VÝROBU ŠKVARKOVÝCH KOLÁČKŮ: • 250 g škvarků • 140 g vlašských ořechů • 50 g hladké mouky • 200 g moučkového cukru • 1 lžíce kůry z bio citronu • 1 lžíce...
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčkyKlasika všech Vánoc...dělá je snad každá rodina a přesto chutnají vždy jinak. SUROVINY PRO VÝROBU VANILKOVÝCH ROHLÍČKŮ: Základ těsta: • 2800 g hladké mouky • 210 g másla • 60 g cukru • 2 žloutky • 100 g ořechů • trocha vanilky Na dokončení: •...
Švestky v čokoládě
Švestky v čokoláděRychlá a nepečená varianta cukroví. Lahodná kombinace švestek s čokoládou. SUROVINY PRO VÝROBU ŠVESTEK V ČOKOLÁDĚ: • sušené švestky • mandle (oloupané) • čokoládová poleva (na 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa přidáme 70 g másla) ...
Makové cukroví
Makové cukroví Mák do těsta i na posypání...mhm...to je vám dobrota! SUROVINY PRO VÝROBU MAKOVÉ CUKROVÍ: Základ těsta: • 250 g hladké mouky • 3 lžíce mletého máku • 1 lžíce citronové šťávy • 120 g másla • 100 g moučkového cukru • 1 žloutek Na dokončení: •...
Nepečené citronové cukroví
Nepečené citronové cukrovíPokud použijete piškoty bez lepku, máte další druh bezlepkového cukroví. SUROVINY PRO VÝROBU NEPEČENÉHO CITRONOVÉHO CUKROVÍ: Základ těsta: • 200 g rozemletých piškotů • 100 g rozemletých rozinek • 100 g rozemletých sušených fíků...
Ořechové mušličky
Ořechové mušličkyMohou být i makové, ale ořechové jsou stejně lepší 🙂 SUROVINY PRO VÝROBU OŘECHOVÝCH MUŠLIČEK: Základ těsta: • 250 g hladké mouky • 1 hera • 1 vejce • 1 lžíce vody • 1/2 lžíce octa Na náplň: • 1 vejce • 100 g cukru • 120 g ořechů • lžíce rumu...
Bezlepkové linecké
Bezlepkové linecké Linecké ve variantě bez lepku, kterým pohostíte i hosty, kteří lepek hůře tráví. SUROVINY PRO VÝROBU BEZLEPKOVÉHO LINECKÉHO: Základ světlého těsta: • 500 g bezlepkové mouky • 50 g škrobu tapiokového (lze použít i bramborový) • 180 g...
Marokánky z ovesných vloček
Marokánky z ovesných vločekMoje oblíbené marokánky! SUROVINY PRO VÝROBU MAROKÁNEK Z OVESNÝCH VLOČEK: Základní suroviny: • 200 g hladké mouky • 200 g ovesných vloček • 1/2 kypřícího prášku • 160 g másla • 100 g ořechů (může být mix) • 100 g rozinek • 150 g cukru...
Dvoubarevné pracny
Dvoubarevné pracnyDalším z vánočních cukroví jsou pracny. Podle mě klasika, která má také mnoho variant receptů. A nejvíce mě zaujala kombinace tmavého a světlého těsta a hraní si s nimi při plnění do formiček. SUROVINY PRO VÝROBU DVOUBAREVNÝCH PRACEN: Základ...
Levandulové cukroví
Levandulové cukrovíLetošní novinkou je cukroví s levandulí, která je v těstě a zároveň je s ní cukroví ozdobeno. A je moooc dobroučké. Tento recept rozhodně patří za to vyzkoušet. SUROVINY PRO VÝROBU LEVANDULOVÉHO CUKROVÍ: Základ těsta: • 250 g hladké mouky •...
Vánoční perníčky
Vánoční perníčkyVánoční perníčky jsou pro mě základním cukrovím Vánoc, s mamkou jsme je pekly a zdobily od dětství, moje babička je pekla i se svou babičkou. Vánoční perníčky jsou naše rodinná klasika. Je spousta receptů a u nás se traduje tento: SUROVINY PRO VÝROBU...
Kopřivová polévka
Kopřivová polévkaPokud máte tu možnost, jakmile ze země vykouknou kopřivy, uvařte si z nich polévku. Je výtečná! Tentokráte jsem měla možnost natrhat si kopřivy v úžasné přírodní zahradě Anastazie, takže jejich chuť je opravdu blahodárná.Příprava je velmi jednoduchá a...
Sýrové tyčinky podle babičky Blaženky
Sýrové tyčinky podle babičky BlaženkyUž jako malá jsem si ráda pochutnávala na sýrových tyčinkách mé babičky Blaženky. A mám velikou radost, že ještě teď je mohu péct společně s babičkou. Doporučuji je vyzkoušet i vám 🙂 SUROVINY PRO PŘÍPRAVU SÝROVÝCH TYČINEK:...
Salát z řepy, mrkve a jablek
Salát z řepy, mrkve a jablekVelmi rychlá příprava. Důležité jsou čerstvé suroviny, ideální z vlastní zahrádky. Můžete ho podávat k hlavnímu jídlu anebo jím přímo nahradit přílohu. Moc dobrý je i ke svačině, záleží čistě na vás, kdy na něj budete mít chuť :). SUROVINY...
Dýňové muffiny
Dýňové muffinyMuffiny z cuket jsou moc dobré...dýňové muffiny jsou ještě lepší! Podzimní varianta a pečení z darů zahrady. Cuketu a čokoládu stačí nahradit dýní a ořechy a je to :). Tak pojďme na to : SUROVINY PRO VÝROBU DÝŇOVÝCH MUFFINŮ: Základ: • 250 g dýně...
Jablka aneb jezte jako dýcháte
Jablka aneb jezte jako dýcháte Je čas, kdy na stromech dozrávají jablka, a já ráda chodím do zahrady, trhám je a rovnou jím. To je chuť! Nebe v hubě! 🙂 Jakmile dostanu chuť na něco dobrého nebo mám hlad, prostě jdu do zahrady, utrhnu si ze stromu nebo keře to, co...
Cuketové muffiny
Cuketové muffinyJak říká moje teta, cuketa je nositelem chuti - když k ní přidáte slaninu, budete mít úžasný slaný koláč. Když banány, bude to výborná buchta na sladko. Fantazii a chutím se meze nekladou, takže vyzkoušejte na co budete mít zrovna chuť. Já jsem pro vás...
Levandulové bonbóny
Čokoládové bonbóny s levandulí Základem levandulových bonbónů je dobrá čokoláda! Lze použít obyčejnou čokoládu na vaření anebo kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaa a třeba i v BIO kvalitě. Záleží čistě na vás. SUROVINY PRO VÝROBU LEVANDULOVÝCH BONBÓNŮ: •...
Bezinkový med
Bezinkový med Další dobrotu, kterou můžeme z květů bezu černého připravit, je med. SUROVINY PRO VÝROBU BEZINKOVÉHO MEDU:• 30 květů bezu černého• 2-3 citróny (bez kůry a jader)• 1 kg cukru• 1 l vody POSTUP:30 bezinek, květů bezu černého, vložíme do hrnce a zalijeme 1...
Bezinková šťáva
Bezinková šťávaZ Bezu černého - Sambucus nigra - se mohou zpracovávat jak květy, tak plody. Šťáva se vyrábí z květů, kterými je bez obsypán v červnu. Receptů je na internetu mnoho, já jsem se šťávu učila vařit od mé maminky podle jejího osvědčeného receptu, který...
Okurky s cibulí
Okurky s cibulí Okurek jsme letos na zahrádce měli požehnaně. Nestíhali jsme je sníst, a proto jsem sáhla po osvědčeném receptu mé maminky: SUROVINY: • 3 kg okurek • 8 kusů cibule• 3 lžičky soli LÁK: • 6 dcl octa • 6 dcl cukru • 1/2 lžičky pepře • 1/2 lžičky kari •...