Velikonoční perníčky

Naši předci pekli perníčky nejen jako sladkou obživu, ale vytvářeli si tak své vlastní ozdoby. Na to bylo potřeba jiné těsto, perníčky pak byly tvrdé a vydržely i 15 let. Perníkářské řemeslo bylo ještě dříve než cukrářské. Nejprve bylo pouze perníkářství, pak společně perníkářství a cukrářství, a pak už jen cukrářství. Výroba cukrovinek byla dostupnější jak surovinově, tak časově, a proto nahradila tradiční perníkářství.
Pečení perníčků je tradicí jak pro Vánoce, tak i Velikonoce. Zdobit můžeme bílkovou polevou a čokoládou. Výtečná varianta je slepit perníčky marmeládou a poté ještě dozdobit bílou či čokoládovou polevou.

ZÁKLAD TĚSTA PRO PEČENÍ PERNÍČKŮ:

• 650 g hladké mouky
• 250 g moučkového cukru
• 4 celá vejce
• 2 čajové lžičky jedlé sody
• 1/2 balíčku perníkového koření
• 1-2 lžíce kakaa
• 100 g medu
• 60 g másla

POLEVA PRO ZDOBENÍ:

• 140 g moučkového cukru
• 1 bílek
• citron

POSTUP PEČENÍ PERNÍČKŮ:

Pro snadné vypracování těsta je dobré, když všechny suroviny jsou pokojové teploty. Všechny sypké přísady prosejeme na vál a uděláme uprostřed důlek,, do kterého dáme vejce. Vše částečně zapracujeme. Na mírném plamenu, ve vodní lázni, si rozehřejeme tuk s medem a pomalu ho přiléváme do směsi na vále. Vypracujeme tuhé a hladké těsto, které necháme odpočinout do druhého dne přikryté v nádobě nebo zabalené v sáčku.
TIP:
pokud pečete perníčky pro jídlo, dejte méně koření, aby neměly štiplavou chuť. Pokud pečete perníčky jako ozdoby, přidejte koření hodně, aby se zvýraznila vůně.

Následující den vyválíme z těsta plát 3-4cm silný a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 170-180°C. Ihned po vytažení z trouby, za horka, mažeme štětcem rozšlehaným vejcem.
Perníčky zdobíme až když jsou dostatečně vychladlé, mohou být odleželé i více dní. Můžeme je promazat marmeládou a slepit k sobě. A potom už jen zdobíme.
Polevu si vytvoříme tak, že velmi důkladně prosejeme moučkový cukr a smícháme ho s bílkem a kapkami citronu. Mícháme do té doby dokud se nevytvoří hladká kaše.