Vánoční perníčky

Vánoční perníčky jsou pro mě základním cukrovím Vánoc, s mamkou jsme je pekly a zdobily od dětství, moje babička je pekla i se svou babičkou. Vánoční perníčky jsou naše rodinná klasika. Je spousta receptů a u nás se traduje tento:

SUROVINY PRO VÝROBU VÁNOČNÍCH PERNÍČKŮ:

Základ těsta:

• 650 g hladké mouky
• 250 g moučkového cukru
• 4 celá vejce
• 1 polévková lžíce skořice
• 1 čajová lžička sody
• 1 čajová lžička koření (anýz, hřebíček, nové koření, fenykl, kardamon, badyán)
• 1-2 lžíce kakaa
• 100 g medu
• 50 g tuku HERA

Poleva pro zdobení:

• 140 g moučkového cukru
• 1 bílek

POSTUP:

Pro snadné vypracování těsta je dobré, když všechny suroviny jsou pokojové teploty. Všechny sypké přísady prosejeme na vál a uděláme uprostřed důlek, do kterého dáme vejce. Vše částečně zapracujeme. Na mírném plamenu ve vodní si rozehřejeme tuk s medem a pomalu ho přiléváme do směsi na vále. Vypracujeme tuhé a hladké těsto, které necháme odpočinout do druhého dne přikryté v nádobě nebo zabalené v sáčku.

TIP: pokud pečete perníčky pro jídlo, dejte méně koření, aby neměly štiplavou chuť. Pokud pečete perníčky jako ozdoby, přidejte koření hodně, aby se zvýraznila vůně.
Následující den vyválíme z těsta plát 3-4cm silný a vykrajujeme formičkou. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 170-180°C. Ihned po vytažení z trouby za horka mažeme štětcem rozšlehaným vejcem.
Perníčky zdobíme až když jsou dostatečně vychladlé, mohou být odleželé i více dní. Polevu si vytvoříme tak, že velmi důkladně prosejeme moučkový cukr a smícháme ho s bílkem. Mícháme do té doby dokud se nevytvoří hladká kaše.