Kopřivová polévka

Pokud máte tu možnost, jakmile ze země vykouknou kopřivy, uvařte si z nich polévku. Je výtečná! Tentokráte jsem měla možnost natrhat si kopřivy v úžasné přírodní zahradě Anastazie, takže jejich chuť je opravdu blahodárná.Příprava je velmi jednoduchá a rychlá a přitom polévka z kopřiv dodá vašemu tělo mnoho dobrého. Opět se potvrzuje pravidlo, co je jednoduché neznamená, že je bezcenné. Naopak! I v kuchyni platí, co nejjednodušeji a hlavně s láskou. Takže s chutí do toho :).

SUROVINY PRO PŘÍPRAVU KOPŘIVOVÉ POLÉVKY:

• 250 g mladých vršků kopřiv
• 0,75 l vody
• 40 g másla
• 40 g mouky
• 1 menší cibule
• 1 stroužek česneku
• 1 šálek mléka
• 1 vejce
• mletý pepř
• sůl

POSTUP:

Čerstvě utržené kopřivy omyjeme a očistíme a vložíme do hrnce s vodou. Přidáme trochu soli a povaříme jen krátce, aby se uchoval vitamín C, který kopřivy obsahují. Připravíme si druhý hrnec do kterého scedíme vývar z kopřiv. Uvařené kopřivy necháme chvilku vystydnout a poté je nakrájíme na malé kousky. První hrnec vypláchneme a vrátíme na plotnu. Dáme do něj máslo a menší cibuli, kterou předtím nakrájíme na drobno. Zasypeme moukou a vše osmahneme dozlatova. Přidáme trochu pepře, zalijeme vývarem z kopřiv a krátce povaříme. Když je polévka hotová, přidáme nasekané kopřivy a česnek, který jsme předtím utřeli se solí. Vše ještě krátce povaříme a odstavíme z plotny. Poté přidáme sklenici mléka, ve které jsme rozmíchali žloutek. Necháme vše krátce prohřát, ale už nevaříme. Dozdobit a dochutit ji můžete sedmikráskami. A polévka z kopřiv je hotová, přeji vám dobré chutnání!