Mrkvový dort

Báječný dezert, který si můžete upéct kdykoliv během roku. Pokud chcete, aby byl váš mrkvový dort opravdu nejlahodnější, použijte kvalitní suroviny a především velikánskou porci Lásky. Ta je tou nejdůležitější a zároveň základní surovinou každého pokrmu. Rádi byste si doma upekli mrkvový dort? Inspirujte se receptem, který mám vyzkoušený já a všem moc chutná. Naučila jsem se ho od mé kamarádky. A ta se inspirovala svou kolegyní v práci. A ta? Ta recept získala od Jany Florentýny Pišové – kuchařka pro dceru. Recept na mrkvový dort je jednoduchý a rychlý, já bych nic složitého nepekla 🙂

 

SUROVINY PRO TVORBU MRKVOVÉHO DORTU:

• 150 g polohrubé mouky + trocha na vymazání formy
• 150 g cukru krystal / třtinového
• 2 velká vejce
• 2 lžíce rozpuštěného másla + trocha pevného na vymazání formy
• 30 ml mléka
• 75 ml oleje
• 1/2 prášku do pečiva
• špetka soli
• 2 špetky mletého zázvoru
• špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
• 50 g rozinek
• 20 g nasekaných vlašských ořechů
• 260 g najemno nastrouhané mrkve
• 1 mascarpone
• ozdoba: sušené jedlé květy / mochyně

POSTUP:

Nejprve zapneme troubu a předehřejeme ji na 180 stupňů.
V jedné misce prosejeme mouku a přidáme další sypké suroviny: prášek do pečiva, cukr, sůl, zázvor, muškátový oříšek.
Do druhé misky dáme mléko, olej, rozpuštěné máslo, vejce a vše promícháme. Důležité je, aby vše mělo pokojovou teplotu.
Druhou misku smícháme s první miskou, tzn. tekuté suroviny přimícháme k těm sypkým. Přidáme rozinky, vlašské ořechy a mrkev.
Těsto vlijeme do předem vymazané koláčové formy a vložíme do předem předehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů 35 minut.
Po vyndání z trouby necháme koláč vychladnout. Na vrch rozetřeme mascarpone a zdobíme sušenými jedlými květy či mochyní.
Přeji vám mnoho radosti při pečení a dobrou chuť!