Okurky s cibulí

Okurek jsme letos na zahrádce měli požehnaně. Nestíhali jsme je sníst, a proto jsem sáhla po osvědčeném receptu mé maminky:

SUROVINY:

• 3 kg okurek
• 8 kusů cibule
• 3 lžičky soli

LÁK:
• 6 dcl octa
• 6 dcl cukru
• 1/2 lžičky pepře
• 1/2 lžičky kari
• 1/2 lžičky chilli

POSTUP PŘÍPRAVY:

1. Okurky i se slupkou jsem podélně rozkrojila a nakrájela na kolečka. Cibuli jsem jsem oloupala a také nakrájela na kolečka. Ve velké míse jsem promíchala nakrájené okurky, cibuli a 3 lžičky soli. Vše jsem nechala 24 hodin odstát.
2. Druhý den jsem si připravila lák tak, že jsem smíchala 6 dcl octa, 6 dcl cukru, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky chilli.
3. Do předem sterilovaných sklenic jsem nejprve dala směs okurek s cibulí a poté vše zalila lákem. 
4. Pak jsem sklenice zavařila dle postupu níže:

ZAVAŘOVÁNÍ V ELEKTRICKÉ TROUBĚ:

1. Nejprve je nutné sterilizovat skleničky a víčka – vymýt v teplé vodě, pak dát do pekáče a vložit do trouby na 5 minut a péct na 180 °C. Skleničky tak i krásně vyschnout. Pro zavařování v troubě je nutné použít pouze sklenice a víčka se závitem. Zatlačovací víčka nejsou vhodná.
2. Pekáč se sklenicemi vyndáte a můžete nechat vychladnout. Pokud budete plnit teplým obsahem, tak můžete hned začít.
3. Sklenice naplníte. Je dobré nechat trochu místa od okraje volného (neplní se vrchovatě).
4. Na sklenice našroubujete víčka, ale úplně je nedotahujte.
5. Připravte si hlubší pekáč, nalijte tam trochu vody a vložte naplněné a uzavřené sklenice.
6. Vše dejte do trouby a pečte 30 minut na 180 °C.
7. Poté troubu vypněte a obsah nechte ještě 30 minut dojít
8. Dále vyndejte pekáč, víčka sklenic dotáhněte, otočte dnem vzhůru, postavte na dřevěné prkénko a nechte vychladnout.