Velikonoční beránek s ořechy
Na Bílou sobotu se tradičně pečou beránky a každá hospodyňka má toho svého jedinečného. Ikdyž sdílíme recepty, tak nikdy neupečeme stejné, každá do této tvorby vnáší něco svého osobitého a proto jsou velikonoční dobroty v každé domácnosti naprosto jedinečné. Moje maminka leta peče ořechového beránka a já s zde rád sdílí tento náš rodinný recept.
SUROVINY PRO TVORBU VELIKONOČNÍHO BERÁNKA:
Základ těsta:
• 230 g polohrubé mouky
• 240 g cukru krystal
• 4 vejce
• 120 g másla
• 1/4 l mléka
• 100 g strouhaných vlašských ořechů
• 1 prášek do pečiva
• vanilkový cukr
Poleva pro zdobení:
• hořká čokoláda na vaření / připravená čokoládová poleva
• 140 g moučkového cukru
• 1 bílek
POSTUP:
Nejprve ušleháme cukr, máslo a žloutky. Následně přidáme všechny ostatní suroviny a úplně na závěr vmícháme sníh z bílků.
Formu na beránka vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 150 – 200 °C.
Zdobit beránka můžeme jak barevnou mašlí, tak i čokoládovou polevou, na místo očí dát mandličky a kudrlinky vytvořit z polevy, kterou zdobíme i perníčky.