Bezinková šťáva

Z Bezu černého – Sambucus nigra – se mohou zpracovávat jak květy, tak plody. Šťáva se vyrábí z květů, kterými je bez obsypán v červnu. Receptů je na internetu mnoho, já jsem se šťávu učila vařit od mé maminky podle jejího osvědčeného receptu, který uvádím níže:

 

SUROVINY PRO VÝROBU BEZINKOVÉ ŠŤÁVY:

• 50 květů bezu černého
• 5 citrónů (bez kůry a jader)
• 4 kg cukru
• 10 dkg kyseliny citrónové
• 4 l vody

 

 

POSTUP:

Ve velkém hrnci si uvaříme 4 litry vody a necháme zchladnout. Do zchladlé vody dáme 50 květů bezu, 5 citrónů bez kůry a jader, 10 dkg kyseliny citrónové a 24 hodin necháme vše odležet. Druhý den přecedíme a přidáme 4 kg cukru. Bezinkovou směs můžeme lehce zahřát, aby se cukr lépe rozpouštěl. Vše dobře promícháme a plníme do předem vymytých lahví.