Švestková omáčka – lahodná vánoční delikatesa

INGREDIENCE NA ŠVESTKOVOU OMÁČKU:

  • 2 hrsti sušených švestek
  • tvrdý strouhaný perník
  • 50 g rozinek
  • 10 g oloupaných mandlí
  • 10 g ořechů (den předem zalít studenou vodou a zakápnout citrónem)
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • šťáva z celého citrónu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Tento recept mám od báječné Irenky Kovářové z centra osobního rozvoje Měsíčnice. Tato švestková omáčka,  nazývána také jako černá, je typickým pokrmem na Vánoce.  A jak si ji můžeme připravit?
Švestky uvaříme ve 2 litrech vody a scedíme. Do slité vody přidáme nastrouhaný perník, dobře rozmícháme a trošku povaříme. Přidáme rozinky, mandle, ořechy, dále švestková povidla, šťávu z celého citrónu, trochu skořice a vanilky. Vaříme na mírném plamenu asi 15 minut. Pokud máme raději sladší chuť, můžeme dosladit třtinovým cukrem. Uchováváme ji v chladu a před podáváním je výborná, když se ohřeje. Výtečná je s domácí vánočkou. Přeji vám i vaším hostům dobré chutnání.