Švestková omáčka – lahodná vánoční delikatesa
INGREDIENCE NA ŠVESTKOVOU OMÁČKU:
- 2 hrsti sušených švestek
- tvrdý strouhaný perník
- 50 g rozinek
- 10 g oloupaných mandlí
- 10 g ořechů (den předem zalít studenou vodou a zakápnout citrónem)
- 4 lžíce švestkových povidel
- šťáva z celého citrónu
- 1 lžička mleté skořice
- 2 sáčky vanilkového cukru
Tento recept mám od báječné Irenky Kovářové z centra osobního rozvoje Měsíčnice. Tato švestková omáčka, nazývána také jako černá, je typickým pokrmem na Vánoce. A jak si ji můžeme připravit?
Švestky uvaříme ve 2 litrech vody a scedíme. Do slité vody přidáme nastrouhaný perník, dobře rozmícháme a trošku povaříme. Přidáme rozinky, mandle, ořechy, dále švestková povidla, šťávu z celého citrónu, trochu skořice a vanilky. Vaříme na mírném plamenu asi 15 minut. Pokud máme raději sladší chuť, můžeme dosladit třtinovým cukrem. Uchováváme ji v chladu a před podáváním je výborná, když se ohřeje. Výtečná je s domácí vánočkou. Přeji vám i vaším hostům dobré chutnání.