Pampeliškový med
Jedna z našich rodových tradic – domácí výroba pampeliškového medu. Má babička říká, že to je všelék, obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Vyráběla ho už jako malá se svojí maminkou.
SUROVINY PRO VÝROBU PAMPELIŠKOVÉHO MEDU:
• 400 květů pampelišek
• 2 bio citróny s kůrou a bez jader
• 1,5 kg cukru
• 1 l vody
POSTUP:
400 květů pampelišek vložíme do hrnce a zalijeme 1 litrem studené vody. Přidáme na kolečka nebo čtvrtky nakrájené 2 citróny. Vše uvedeme do varu a vaříme 10 minut a necháme odstát a louhovat do 2. dne (24hod). Další den výluh přecedíme přes sítko do jiného hrnce a přidáme 1,5 kg cukru. Vše vaříme do zhoustnutí a pokud je nutné, přidáme ještě cukr, aby byla směs táhlá jako med. Vše dobře promícháme a pampeliškový med plníme do předem dobře sterilizovaných sklenic. Uchováváme při pokojové teplotě v temnější místnosti.
Bezinkový med vyrábí i má sestra s mužem, kteří tvoří vlastní dobroty pod značkou Bylinková a vyzkoušeli i obměnu se třtinovým cukrem a pomeranči. I toto je veliká dobrota.